X-Epil Terhességi Gyorsteszt Pen

X-Epil Terhességi Gyorsteszt Pen

Az X-Epil Terhességi Gyorsteszt Pen kizárólag in vitro diagnosztikai (IVD) célra használható, önellenőrzésre alkalmas orvostechnikai eszköz.

Az X-Epil Terhességi Gyorsteszt Pen egy laikus felhasználók számára kifejlesztett önellenőrző vizeletteszt. A teszt kimutatja a humán koriongonadotropin (hCG) 25 mIU/ml feletti jelenlétét, mely a vizeletben is megtalálható már a terhesség nagyon korai szakaszában.

Hogyan működik?

A hCG (humán coriogonadotropin) egy, a méhlepény által termelt glycoprotein hormon. A terhesség kezdetétol, a hCG szint koncentrációja a vizeletben és vérben gyorsan emelkedik, így kiváló indikátor a terhesség kimutatására. A fogamzás után 7-10 nappal a hCG koncentrációja eléri a 25 mIU/ml-es szintet, a nyolcadik és tizenegyedik héten pedig megközelítheti a 37.000 – 50.000 mIU/ml értéket. A vizeletminta a tesztcsík nedvszívó felületén keresztül, a menbránfelületen felszívódva éri el a tesztzónát. A tesztzónában színezett anti hCG antitestek megkötik a hCG molekulákat, egy elszíneződött antitest-antigén komplexet alkotva. A biokémiai reakció jól látható rózsaszín-piros csíkot hoz létre a Teszt Zónában (T), jelezve a pozitív eredményt. A Kontroll Zónában (C) található semleges összetevok a teszt megfelelő muködését jelzik, egy rózsaszín-piros csíkot hozva létre.

A tesztkészlet tartalma

 • 1 db vizeletteszt
 • Használati utasítás

Mi másra van még szüksége?

Időmérő eszközre (valamilyen óra)

Óvintézkedések:

 • Ez az eszköz csak külsőleg használandó. Ne nyelje le.
 • Használat után dobja el. A mintavevő eszköz csak egyszer használható.
 • Ne használja fel az eszközt a szavatossági idő lejárta után.
 • Ne használja az eszközt, ha a tasak sérült, vagy nincs megfelelően lezárva.
 • A fóliacsomagolásban található páramentesítő tasak a csomagolás része, dobja ki, ne nyelje le! 6. Gyermekektől elzárva tartandó.

Tárolás:

 • 4 – 25 °C között tárolja a lezárt tasakban a lejárati időig.
 • Ne tegye ki közvetlen napfénynek, nedvességnek, vagy hőnek.
 • Ne fagyassza le!
 • A tasakot közvetlenül a teszt megkezdése előtt bontsa ki.

Mikor végezze el a tesztet?

A teszt elvégzéséhez célszerű a reggeli első vizeletet használni, mert annak van a legmagasabb hCG koncentrációja.

Hogyan végezze el a tesztet?

 1. A teszt megkezdéséhez nyissa ki a tasakot úgy, hogy felszakítja a bevágás mentén. Vegye ki a mintavevő eszközt a tasakból.
 2. ( XE9405 ) – esetében távolítsa el a kupakot
 3. A fogórésznél fogva tartsa a teszt nedvszívó részét lefelé a vizeletsugárba legalább 10 másodpercig, hogy az megfeleloen átnedvesedjen. Ügyeljen rá, hogy a vizelet ne érjen a nyíllal jelzett rész fölé (úgy is elvégezheti a tesztet, hogy egy tiszta edénybe gyűjti a vizeletet és a nedvszívó rész feléig belemártja a eszközt legalább 10 másodpercig).
 4. Fektesse egy száraz tiszta felületre.
 5. Ezt követően 3 perc elteltével olvassa le az eredményt. 10 percen túl az eredmény már nem leolvasható.
 6. A használt teszt megsemmisítését kérjük gondosan végezze, az esetleges fertőzések elkerülése érdekében.

Hogyan olvassa le az eredményt?

 • Negatív (nem terhes):
  Csak egy színes vonal jelenik meg a Kontroll Zónában (C). A Teszt Zónában (T) nincs látható vonal. Ez azt jelzi, hogy nincs kimutatható terhesség.
 • Pozitív (terhes):
  Jól kivehető vonalak jelennek meg mind a Kontroll (C ), mind a Teszt (T) Zónákban. Ez azt jelzi, hogy Ön terhes. A tesztvonalak színerőssége eltérő lehet, mivel a terhesség különböző szakaszaiban eltérő a hCG hormon koncentrációja.
 • Érvénytelen:
  Nincs egyáltalán látható vonal, vagy csak a Teszt Zónában (T) látható vonal, a Kontroll Zónában (C) nem. Ismételje meg az önellenőrzést egy új X-Epil terhességi gyorsteszttel.

Megjegyzés: ha gyenge a vonal színe a Teszt Zónában (T), javasolt a teszt újbóli elvégzése 48 órán belül.

Mit tegyen, ha megtudta az eredményt?

Ha az eredmény pozitív: (két vonal)
Lépjen kapcsolatba az orvosával, aki meg fogja erosíteni a terhességét, miután az összes klinikai és laborvizsgálat eredményét kiértékelte. Bizonyos körülmények között a teszt hamis pozitív eredményt is mutathat. Az orvosa a terhességével kapcsolatban további információkkal és tanácsokkal fogja Önt ellátni. Lásd még a „Korlátozások“ részben.

Ha az eredmény negatív: (egy vonal a Kontroll Zónában (C))
Ha oka van azt feltételezni, hogy Ön terhes (pl. késik a menstruációja) pár nap múlva megismételheti a tesztet egy másik X-Epil terhességi gyorsteszttel. Ha még akkor is negatív, lépjen kapcsolatba az orvosával. Lásd még a “Korlátozások” részben.

Korlátozások:

 • Mint bármely más diagnosztikai eljárás esetében, egy terhesség megerősítése is csak orvos által történhet, miután kiértékelte az összes klinikai és laborvizsgálat eredményét.
 • Ha egy vizeletminta túl híg, elképzelhető, hogy nem tartalmaz kimutatható mennyiségben hCG-t. Ha a továbbiakban is fennáll a terhesség gyanúja, 48 óra elteltével újabb mintával ismételje meg a tesztet.
 • A terhesség nagyon korai szakaszában az alacsony hCG koncentráció negatív eredményt mutathat. Ebben az esetben legalább 48 óra elteltével egy újabb mintával ismételje meg a tesztet.
 • Emelkedett hCG szintet a terhességen kívül egyéb körülmények is okozhatnak, mint például hCG tartalmú gyógyszerek, táplálékkiegészítok, stb. Ezért a hCG jelenléte a vizeletmintában nem használható fel a terhesség diagnosztizálására, hacsak az egyéb körülményeket már kizárták.
 • Egy normális terhességet nem lehet megkülönböztetni egy méhen kívüli terhességtol pusztán a hCG szintek alapján. Továbbá, a spontán vetélés is megzavarhatja az eredmények kiértékelését.
 • A hCG-n alapuló meddőségi kezelések hamis eredményt adhatnak. Lépjen kapcsolatba az orvosával.

Várható eredmények:

Negatív eredmény várható egészséges, nem terhes nőknél. Bár a terhesség korai szakaszában lévő nőknél a hCG szintek eltérőek. Az X-EPIL TERHESSÉGI GYORSTESZT PEN képes a terhességet már az első kimaradt menstruációt követő első napon kimutatni.

Kérdések és válaszok:

 • Honnan tudhatom, hogy jól csináltam-e meg a tesztet?
  A Kontroll Zónában (C) megjeleno szines csík azt mutatja, hogy Ön pontosan követte a használati utasításban leírtakat és elegendő mennyiségű vizelet jutott a nedvszívó rétegre.
 • Számít-e a tesztcsíkon megjeleno vonalak színárnyalata?
  Nem! A csíkok színének különbözősége nem befojásolja a teszt eredményét.
 • Egy rózsaszín háttérszín és függoleges csíkozás jelent meg a kiértékelés helyén a teszt során. Ez számít?
  Nem. Minden vizeletminta különböző a kémiai összetételében, csakúgy, mint a levego páratartalma abban a helyiségben, ahol a tesztet végrehajtják. A fizikai feltételek ilyen változása okozhatja a függőleges csíkozást és / vagy a rózsaszín háttérszínt, de ezek nem befolyásolják a teszt eredményét. Amíg a Kontroll vonal megjelenik 5 percen belül, addig a teszt megfelelően muködik.

TARTSA SZÁRAZ HELYEN ÉS NAPFÉNYTŐL TÁVOL.